“Blockchain Teknolojisi pratik bir sonuçtur. İlk kez bir kullanıcının benzersiz bir dijital mülkiyet türünü başka bir kullanıcıya aracısız olarak devretmesinin bir yoludur.” – Marc Andreessen
Sizleri teknik detaylara boğmadan çağımızın fenomeni haline gelen Bitcoin’in arkasında çalışan sistem Blockchain’i ele alacağım. Konuyu somutlaştırmak adına hepimizin bildiği Wikipedia ile Blockchain’i karşılaştıracağım.
Kaba bir bakış açısı ile Blockchain Teknolojisi ile Wikipedia farklı görünmeyebilir.
Bir ‘Blok’ üzerinde birçok kişi bir kayıt oluşturabilir ve her kullanıcı bilgi kaydının nasıl değiştirildiğini ve güncellendiğini kontrol edebilir. Benzer şekilde, Wikipedia girdileri de tek bir yayıncının ürünü değildir.
Kaba bir bakış açısı ile bu yorumu yapabiliyoruz ama işi ayrıntılı ve teknik yönleri ile ele aldığımızda Blockchain Teknolojisi’ni benzersiz kılan farklılıklar daha açık hale geliyor. Mesela her ikisi de dağıtılmış ağlar üzerinde çalışırken, Wikipedia bir istemci-sunucu ağı modeli kullanarak World Wide Web (WWW) üzerinde oluşturulmuştur.
Site üzerinde ilişkili izinlere sahip bir kullanıcı, merkezi bir sunucuda depolanan Wikipedia girişlerini değiştirebilir.
Veri tabanının denetimi, Wikipedia yöneticileri ve onların izin verdiği merkezi kurum ve kişiler tarafından yapılır.
Veri tabanının denetimi, Wikipedia yöneticileri ve onların izin verdiği merkezi kurum ve kişiler tarafından yapılır.
Wikipedia’nın dijital omurgası, tıpkı hükümetlerin ve bankaların hatta sigorta şirketlerinin bugün tuttuğu merkezileştirilmiş veri tabanlarına benzemektedir. Merkezi veri tabanların kontrolü, güncelleme yönetimi ve siber tehditlere karşı koruma da dahil olmak üzere birçok sorumluluk sistem sahipleri tarafından yerine getirilir.
Blockchain Teknolojisi ile oluşturulan dağıtılmış veri tabanı, temelde farklı bir dijital omurgaya sahiptir. Bu aynı zamanda, Blockchain Teknolojisi’nin en belirgin ve en önemli özelliğidir. Wikipedia’da ‘Ana Kopya’ bir sunucuda düzenlenir ve tüm kullanıcılar yeni sürümü görür. Blockchain söz konusu olduğunda, ağdaki her düğüm aynı sonuca varıyor ve her bir kayıt bağımsız bir şekilde güncelliyor.
İşlemler bu şekilde yayınlanır ve her düğüm kendi güncelleştirilmiş olay sürümlerini oluşturur.
Blockchain Teknolojisi’ni bu kadar kullanışlı kılan, dijital ilişkileri kolaylaştırmak için güvenilir bir tarafa olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor olmasıdır. Bilgi kayıt ve dağıtımında bir devrimi temsil eder.
Bununla birlikte Blockchain Teknolojisi tüm bu yeniliklerine rağmen yeni bir teknoloji değildir.
Aksine, kendisini kanıtlamış teknolojilerin yeni bir yolla uygulanmış bir kombinasyonudur. Özetlemek gerekirse Satoshi Nakamoto temelde üç teknolojiyi harmanlamıştır. Bu üç teknoloji:
1-) Özel Anahtar Şifrelemesi / Kriptografi
2-) P2P Teknolojisi
3-) Blockchain Protokolü