Çikolatalar, gofretler, hazır hamur işleri, cipsler, sosisler… Kim hayır diyebilir ki?
Bu içeriği okuduktan sonra siz diyeceksiniz…
1.Aspartam
1965 yılında James M. Schlatter tarafından keşfedilen ve katkı maddelerinin en zararlısı olarak adlandırılan aspartam için E951 kodu kullanılıyor. Diyet ürünleri de dahil olmak üzere market raflarındaki binlerce üründe bulunan aspartam, parkinson ve obeziteye yol açıyor.
- Yüksek fruktozlu mısır şurubu
Obezite ve pankreas kanserinin başlıca sebeplerinden biri olan yüksek fruktozlu mısır şurubu, bir dönem medyada oldukça yankı uyandırmıştı. Mısırın geçirdiği kimyasal işlemlerin arından ortaya çıkan ve doğal şekerden daha ucuza mal olan bu tatlandırıcı meşrubat, çikolata, bisküvi ve daha pek çok paketli üründe bulunuyor.
- Monosodyum glutamat (MSG)
Çin tuzu olarak da bilinen ve ambalajların üzerinde E621 koduyla yer alan monosodyum glutamat, hücrelerin aşırı uyarılarak ölmesine neden oluyor. Alzheimer, Parkinson, Huntington, epilepsi, obezite, pankreas hasarı ve şeker gibi pek çok hastalığa davetiye çıkaran ve böbrek ve karaciğerde hasara yol açan bu madde cips, hazır çorba ve ketçap-mayonez gibi soslarda bulunuyor.
- Sodyum sülfit
Başta kolon kanseri ve lösemi olmak üzere pek çok hastalığın tetikleyicileri arasında bulunan sodyum sülfit, çocuklarda beyin tümörü oluşmasına yol açabiliyor. Ambalaj kodu E250 olan bu madde et ürünleri ve pizza gibi hamur işlerinde ürünün raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılıyor.
- Sodyum nitrat
Ambalajlarda E251 koduyla gösterilen ve bebek mamalarında kullanımı yasaklanan sodyum nitrat, sodyum sülfit gibi raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılıyor ve kanser türleriyle bağlantısı olduğu düşünülüyor.
- BHA ve BHT
Katı ve sıvı yağların bozulup küflenmesini önlemek için kullanılan ve beyin hücrelerinde hasara, dolayısıyla davranış değişikliğine yol açan BHA ve BHT’ye tahıl ürünleri ve cipslerde rastlamak mümkün.