Yabancı Dil Öğreneceklere Küçük İpuçları

ingilizce öğreneceklere küçük ipuçları

Anadilimizin yanında başka bir dil öğrenmeyi, özellikle de dünyanın birçok yerinde kullanılan dilleri kolaylıkla öğrenmek mümkün. Tabii ki bunun için öncelikle çok istemek ve öğrenmeyi hedeflemek gerekiyor. Yabancı bir dili kolayca öğrenmek için bazı ipuçlarından ve hedefinizdeki lisanı öğrenme metodundan, birkaç ayda akıcı konuşabilmeyi, anadiliniz gibi konuşabilmeyi ve belki de sadece birkaç senede 1-2 yabancı dili öğrenebilmenin yollarından bahsedeceğiz. Yabancı dil öğrenme genlerimiz yok, ancak daha hızlı öğrenmenin ipuçları var. Siz yeter ki isteyin!

1 – Doğru kelimeleri doğru yolla öğrenin.

Yeni bir dil öğrenmek yeni yeni kelimeler öğrenmek demek ve yeni kelimeleri ezberlemek bir dili öğrenmeye başlamadan vazgeçme sebeplerinin başında geliyor. Kelimelerden korkmamanız ve onları kolay ezberleyebilmeniz için bazı önemli ipuçlarının başında Pareto İlkesi (80-20 kuralı) geliyor. Bu ilkeye göre yeni kelimeler öğrenmek için %20 çaba sarf ederseniz, %80 oranında başarı elde edersiniz. Örneğin, İngilizcede yazılı olarak kullanılan kelimelerin %65’i sadece 300 adet! Hatta sadece İngilizcede değil, tüm yabancı dillerde bu ortalama böyle.

2 – Yabancı dille seyahat etmeden etkileşim halinde olun.

Yabancı dil öğrenememe veya öğrenmek istememe sebeplerinden biri de o dilin anadil olarak konuşulduğu ülkeye maddi imkânsızlıklardan veya zaman ayıramamaktan dolayı gidememektir. Kaldı ki yabancı ülkelerde yaşayan insanların bazıları o ülkelerin anadilini, yıllarca orada yaşasalar da öğrenemezler, konuşamazlar! Bir dili, o dilin anadil olarak konuşulduğu ülkede öğrenmek yerine, teknolojiden faydalanarak sanal yollardan pratik yaparak öğrenmek mümkün. Hem de pahalı uçak biletleri almaya ve o ülkede yaşamaya gerek kalmadan!

3 – Skype ile günlük konuşma dilini öğrenin.

Dili öğrenmeye yönelik çeşitli çalışmalar yaptıktan sonra tabii ki en önemli nokta, o dili anadili olarak kullanan biriyle konuşmaktır!

Özellikle, başlangıçta hedefinize ulaşmak için konuşmak şarttır! Geleneksel öğrenme ortamlarında böyle düşünülmediği için çoğu kişi konuşamadan pes ediyor! Yukarıdaki önerilerimizle, kelimeleri öğrendikten sonra anadili olarak konuşan biriyle Skype aracılığı ile çok basit 1-2 cümle ile başlayabilir, hatalarınızı ve eksiklerinizi böylelikle düzeltebilirsiniz. İnteraktif bir şekilde konuşarak öğrenmeye başlamak sizi hızlandıracaktır. Örneğin, “merhaba, “anlamadım” veya “tekrar eder misiniz” gibi basit cümlelerle başlayabilirsiniz.  Konuşurken aynı zamanda sözlüğe bakabilir, bilmediğiniz kelimeler için yardım alabilirsiniz.

4 – Yabancı dili büyüklerin çocuklardan daha kolay öğrendiğini fark edin!

Yabancı dil öğrenmek için asla yaşlı olduğunuzu düşünmeyin! Haifa Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, yetişkinler çocuklardan daha hızlı ve çabuk dil öğreniyor. Ayrıca hiçbir araştırma, ilerleyen yaşlarda dil öğrenmenin zorlaşacağına dair bir sonuca varmamıştır.

5 – Kelime oyunları ve fotoğraflardan faydalanın.

Kelime oyunları ile kastedilen, öğrenmek istediğiniz kelime ile ilişkilendireceğiniz komik bir kelime veya olayla o kelimeyi hatırlamayı kolaylaştırmak. gencakademi.com sayfası bu konuda çok işinize yarayacak! Öğrenmek istediğiniz kelime ile ilgili fotoğraf da gösterdiği için, artık kelimeleri ezberlemenin ne kadar kolay olduğuna şaşıracaksınız!

6 – Hataları kabul ederek ilerleyin.

Dünyanın yarısından fazlası birden fazla dil konuşuyor. Dil öğrenmek biyolojik bir şey değil, kültürel bir olaydır. Yetişkinler bir dil öğrenmek isteyip de öğrenemiyorlarsa asla genlerini suçlamasınlar! Öğrenme metotlarını düzeltince oldukça kolay bir şekilde öğrenilecektir. Geleneksel dil öğrenme yöntemleri ile yeni bir dil öğrenmek gerçekten zor! Kelime ve dilbilgisi öğrenmeye çalışıp konuşmayı sona bırakınca verimli olmak pek mümkün görünmüyor. Konuşun! Hatalar kesinlikle daha iyi öğrenmenizi sağlayacak. Unutmayalım ki dil, konuştukça öğrenilir ve benimsenir.

7 – Kendinize hedef belirleyin.

Bir dili öğrenmeye başladıktan sonra yeterince öğrendiğinizi veya yeterince başarılı olduğunuzu nasıl anlayacaksınız? Seviye hedefi koyun. Örneğin, A seviyesi başlangıç, B orta seviye C ise ileri seviyeyi temsil etmektedir. Bu seviyeler ölçülebilir ve resmi kurumlar sizi test edip seviye durumunuza göre sertifika verebilirler. Hangi seviyeye gelmek istediğinizi belirleyerek ilerlerseniz sizin için daha faydalı olacaktır.

Peki, hedefiniz nedir? Akıcı konuşmak mı pratik seviye mi yoksa o dili tam anlamıyla öğrenmek mi? Hedefiniz ne olursa olsun, öğrenirken kendinize 6 haftalık, 4 aylık hedefler koyun. Hedeflerinize ulaşmak için Genç Akademi Ümraniye ingilizce kursu sayfasını takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir