Ünlü Türk İktisatçı Daron Acemoğlu

ünlü türk iktisatçı daron acemoğlu

Einstein’dan Bile Daha Fazla Atıf Yapılan, Türkiye’ye Nobel Getirmesi Beklenen İktisatçı: Daron Acemoğlu

Kamer Daron Acemoğlu, Türk-Amerikalı ekonomisttir. Daron Acemoğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde İktisat Profesörüdür. IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, “Dünya’daki En Çok Alıntı Yapılan ilk 10 Ekonomist” arasındadır. Dünyanın en etkin 10 iktisat profesöründen biri olarak görülen, lise  öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamlayarak İngiltere’ye yönelen Acemoğlu yüksek lisans ve dokt Birkaç yıl LSE bünyesinde ders veren Acemoğlu 1993 yılı itibariyle MIT’ye geçiş yaptı, orada çalışmaları halen sürüyor.

Başarısının parıltısı kariyerinin ilk yıllarında kendini belli etti, öyle ki iktisat alanında yayınladığı çalışması 1996 yılında iktisat alanındaki bir dergi bünyesinde “Yılın En İyi Makalesi” seçildi.

Acemoğlu’nun 2012’de yayınladığı kitabı tüm ekonomistlerin başucu kaynağı haline geldi.

Why Nations Fail (Türkçe çevirisiyle Ulusların Düşüşü), Acemoğlu’nun James Robinson’la birlikte oluşturdukları akademik bir çalışma. Kitap, toplumların kalkınma dinamikleri üzerine önemli kavramlara hayat veriyor.

Nasıl Jared Diamond medeniyetin mevcudiyeti ve yokluğunu antropolojik ve sosyolojik dinamikleriyle ele alıyorsa Acemoğlu da ekonomiye eklemlenmiş sebepler üzerine gidiyor. Gelişen teknolojilerin hem üretimi hem de adaptasyonunun çağımızın en önemli büyüme kalemi olduğunu da unutmamak gerek.

Acemoğlu yeni teknolojiye yapılan yatırımın eğitim düzeyini artırmayı da amaçlaması gerektiğini üstüne basarak belirtiyor. Eğitim düzeyi sadece genel kültür ya da akademik alanda değil, kamu ve özel sektördeki iş gücü özelinde de artmalı. Ayrıca eğitim seviyesi arttıkça siyasi ve kültürel kutuplaşmanın da azalması gerektiğini belirtiyor ünlü akademisyen. Akademisyen Daron Acemoğlu dünyanın en fazla atıf alan bilim insanları endeksinde de ilk 1000’de yer alıyor.

En güncel çalışmaları ise “kurumların ekonomik gelişim ve siyasal ekonomideki yeri” üzerine. Bu alandaki çalışmaları, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2006 yılında “Bilim Ödülü”ne layık görüldü. Daron Acemoğlu, 2013 yılında da klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir