Yapay zeka, işlevini kaybedecek böbreği iki gün önceden belirleyebiliyor

DeepMind adlı yapay zeka şirketi, akut böbrek yetmezliğini 48 saat önceden tahmin edebilen bir yapay zeka sistemi üzerinde çalışıyor.

Hastanelerin yaşadığı en büyük zorluklardan biri, kötü durumdaki hastaların ne zaman hayati tehlike oluşturan duruma geleceğini tahmin edememeleri. Sağlık durumundaki ufak çaplı değişiklikler, bazen insanların etkili şekilde gözlemleyemeyeceği büyüklükteki veri denizinde kaybolabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayımlanan bir makalede, DeepMind’da çalışan araştırmacıların bu durum için bir çözüm önerisi olduğundan bahsediliyor. Araştırmacılar, elektronik sağlık kayıtlarındaki yüz binlerce veri göstergesini inceleyebilen makine öğrenimi sistemi geliştiriyor. Bu yapay zeka sistemi sayesinde, yaklaşan bir kriz gerçekleşmeden çok önce doktorları uyarmak mümkün olabilir.

Başarı oranı yüzde 90

Sistemin potansiyelini göstermek isteyen araştırmacılar, sistemi akut böbrek yetmezliğini (böbrek fonksiyonunda ani azalış olması) tahmin etmek için kullandı. Deneme, ABD genelindeki Gazi İşleri hastanelerinde tedavi edilen yüz binlerce hastayla yapıldı. Araştırma sonucunda, yapay zeka sisteminin işlevini kaybedecek böbreği 48 saat önceden yüzde 90 oranında doğru tahmin ettiği görüldü. DeepMind araştırmacıları, geliştirdikleri sistemin hasta akıbeti üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi için doktorlar tarafından doğrulanması gerektiğini söylüyor. Yine de sistemin ilk denemelerde başarı göstermiş olması, ileride kalp krizi, sepsis ya da zatürre gibi hastalıkların önceden fark edilebileceğine işaret ediyor. Araştırmacılar, bu yapay zeka sisteminin ticari şekilde satılabilmesi için aylar, belki de yıllar gerektiğini söylüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir